9 pozitivnih efekata tanina iz vina na zdravlje

U medicini je učestalo viđenje da alkohol treba izbegavati. I zaista, alkoholni napici mogu imati štetne posledice po zdravlje mnogih organa. Pogotovo kada se konzumiraju svakodnevno, u prekomernim količinama i u visokim koncentracijama alkohola. Međutim, u našoj tradiciji je od davnina poznato da neki alkoholni napici imaju blagotvorna svojstva po zdravlje. Za njih se vezuju priče o dugovečnim dekama ili bakama koji su imali običaj da svakog dana popiju jednu do dve čaše vina. Poznata je i priča da je za honorar od 12 flaša jugoslovenskog vina, Pablo Pikaso naslikao plakat za film Bitka na Neretvi. To je ujedno jedan od ukupno dva filmska plakata koja je oslikao u životu.

Pozitivni efekti tanina iz vina, pablo pikaso i ljubav prema vinu
Pablo Pikaso – Bitka na Neretvi

A onda je blagotvorne efekte vina potvrdila i klasična medicina. Iz tog razloga, ovaj video je posvećen upravo ovom dragocenom napitku. U ovom tekstu saznaćete pozitivne efekte tanina iz vina i mehanizme kojim čaša vina dovodi do poboljšanja našeg zdravlja.

Posebno ću se osvrnuti na vino Prokupac, čiji je izvor prva autohtona sorta grožđa na Balkanu, a koje se može pohvaliti posebnim kvalitetom i ukusom. Poreklo se vezuje za južnu Srbiju i toplički kraj i prvi pisani trag potiče iz 14. veka.

Šta je vino?

Vino predstavlja proizvod alkoholne fermentacije grožđa i ima istoriju dugu oko 8.000 godina. A na Balkanskom poluostrvu je prisutno nekih 6.500 godina.  Postoji čak i nauka koja se bavi ovim napitkom, a zove se enologija, a dugo je imalo važnu ulogu i u religiji. I ne samo da se koristi za piće, već i u kulinarske svrhe, za dinstanje i kuvanje, te daje posebno lep ukus hrani. To nam sve govori o njegovoj kompleksnosti i značaju za čovečanstvo. Sok grožđa, koji nastaje gnječenjem, sadrži prirodne šećere, kao i kiseline, važne za ukus vina. A njegova koža i semenke u sebi imaju nama svima poznate supstance – tanine, posebno zastupljene u crvenom i nekim vrstama belog vina.

Tanini su sastojci oporog ukusa, koji se ponaša kao konzervans. Oni onemogućavaju kvarenje vina tokom godina, pa čak i decenija. A tokom tog perioda, tanini podležu hemijskoj reakciji kojom se postepeno gube, a time i njihov gorak ukus. Zato se za vino i kaže da što je starije, to je bolje.

Pozitivni efekti tanina iz vina

  1. Pre svega, tanini su jaki antioksidansi. To znači da umerena konzumacija vina čuva ćelije od oštećenja i razvoja karcinoma.
  2. Takođe, pokazalo se u brojnim studijama da tanini imaju antibakterijsko, antivirusno i antigljivično dejstvo. Odnosno, da i u slučaju infekcije ovim mikroorganizmima, tanini sprečavaju njihovo umnožavanje i rast. To praktično sprečava da dođe do pojave težih simptoma bolesti. Vino je, dakle, saveznik našeg imunog sistema.
  3. Kod osoba sa visokim holesterolom u krvi i problemima sa regulacijom masnoće, tanini mogu pomoći u njihovom snižavanju. Naravno, treba voditi računa da se ne preteruje sa količinom unetih tanina, kako ne bi došlo do pojave kontraefekta.
  4. Umerena konzumacija smanjuje krvni pritisak, te time štiti krvne sudove od oštećenja, čuva srce, mozak, ali i druge organe. Pošto je poznato da tanini imaju sposobnost modulacije imunog sistema, moguće je da ublažavaju tegobe kod osoba sa autoimunim bolestima. Odnosno, kod osoba čiju bolest izaziva prejak imuni odgovor, npr. u reumatoidnom artritisu, tanini mogu iskontrolisati i umanjiti negativan uticaj prekomerno snažnog imunog sistema.
  5. Kada je u pitanju konzumacija vina sa hranom, kada se pije umereno, omogućava bolje iskorišćavanje i svarljivost hranljivih materija. To se posebno odnosi na hranu bogatu mastima i belančevinama, koje se često inače nedovoljno vare u crevima. A pored toga, vino praktično hrani dobre bakterije u crevima i podstiče ih tako da se one efikasno bore od potencijalno opasnih mikroorganizama koji se mogu naći u crevima. S druge strane, visoka količina unetih tanina može smanjiti preuzimanje materija u crevima, pa i otežati varenje. Zato je neophodna umerenost.
  6. U različitim ispitivanjima efekta vina na vid, pokazalo se da je vino usporilo razvoj glaukoma i katarakte. Tako je sprečilo gubitak vida kod osoba sa uznapredovalom šećernom bolešću. Mada treba imati u vidu da zbog visokog sadržaja svojih šećera, osobe sa dijabetesom bi, uz jako kontrolisanu konzumaciju vina, morale da koriguju postojeću terapiju.
  7. Kod ženskih osoba sa hormonskim dizbalansom, crveno vino je umanjilo preterano lučenje estrogena, koji se povezuje sa karcinomom dojke! A takođe, smanjuje i koncentraciju testosterona kod žena u menopauzi. Ova važna uloga se pripisuje aromataznim inhibitorima, inače sastojcima crvenog vina.
  8. Stanja kao što su demencija i depresija, takođe su u mnogim slučajevima poboljšana konzumacijom vina. Ali uz druge faktore koje možete čuti u mom video snimku. Naravno, tu informaciju treba uzeti uz oprez, budući da može doći do interakcije sa lekovima u redovnoj terapiji.
  9. Iako je poznato da alkohol utiče na razvoj bolesti jetre, vino u umerenim količinama ima pozitivan efekat na zdravlje jetre. Pa čak, kod osoba sa problemima sa jetrom, može usporiti napredovanje bolesti.

(*Postoji neko viđenje da tanini mogu uticati na razvoj migrene. Ali to nije istina. Pojedine osobe, sklone migrenama, mogu zapravo biti osetljivije na amine iz vina, te dobiti glavobolju nakon konzumacije vina. A razlog može biti i nedovoljna hidratacija tokom pijenja vina.)

Koje vino je najzdravije?

Može se reći da je crveno vino najzdravije, jer sadrži najviše tanina. U sastav ovog vina ulazi i koža grožđa, koja je posebno bogata taninima. Ali ni belo vino nimalo ne zaostaje. Ali kao što je već spomenuto, treba biti jako umeren.

Kolika je optimalna količina tanina iz vina koja donosi pozitivne efekte na zdravlje?

Istraživanja su pokazala da svakodnevno konzumiranje 1-2 čaše vina može imati samo pozitivno dejstvo na zdravlje.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *