leblebija, leblebije

Hranljivost i lekovitost leblebije – zašto je leblebija korisna u ishrani?

Leblebija je mahunarka, čije seme liči na seme soje. Postoje dve različite vrste leblebije: desi (sa sitnijim i tamnijim zrnom) i kabuli (krupnije i svetlije zrno). Obe vrste su u ishrani jako značajne. Pre svega, zbog bogatstva vitaminima, mineralima, proteinima i dijetnim vlaknima. Osušeno zrno leblebije sadrži jako visok procenat i biljnog ulja, ali i ugljenih hidrata, zbog čega je veliki izvor energije. Koristi se i u kulinarstvu, zbog svog karakterističnog blago pikantnog ukusa, ali se mora imati u vidu da se mlada leblebija ne sme koristiti u ishrani. Razlog za to je visok sadržaj jabučne i oksalne kiseline u njoj. Lišće leblebije, je kao i seme, takođe jestivo, i po kvalitetu može parirati spanaću i kupusu.

Sadržaj leblebija i značaj u bolestima

Leblebija sadrži dosta vitamina K i vitamin B6. Dobar je izvor gvožđa, što je važno za ishranu osoba koje pate od anemije. Magnezijum, cink, mangan i fosfor takođe se nalaze u većim količinama u ovoj namirnici. Proteini leblebije sadrže neke od esencijalnih aminokiselina, koje se ne mogu nadoknaditi mnogim drugim namirnicama.

Uticaj leblebije na dijabetes i gojaznost

Kod osoba koje imaju dijabetes, bogatstvo dijetnim vlaknima olakšava regulaciju šećera u krvi. Razlog za to je što dijetna vlakna ometaju preuzimanje (apsorpciju šećera u crevima). Zahvaljujući vlaknima, utiču i na lakši gubitak kilograma i regulaciju holesterola kod gojaznih osoba. Sadržaj dijetnih vlakana u namirnicama možete videti OVDE.

Leblebija i zdravlje srca i krvnih sudova

Uz pomoć regulacije holesterola, poboljšavaju i zdravlje srca i krvnih sudova. Leblebije pomažu da se reguliše visok krvni pritisak, kod osoba koje pate od hipertenzije, jer sadrži dosta kalijuma, koji balansira koncentranciju natrijuma.

Leblebija za zdravlje kostiju

Osobe koje imaju osteoporozu ili svi oni koji žele da spreče njen nastanak, treba da jedu leblebiju, jer sadrži dosta kalcijuma. Te utiče na zdravlje kostiju. To se posebno odnosi na žene u menopauzi, zbog njihovog povećanog rizika za osteoporozu.

Antikancersko dejstvo leblebije

Leblebija sadrži i selen, jako važan mineral i antioksidans. To utiče i na antikancersko dejstvo leblebije. Jedna šolja leblebije sadrži deseti deo dnevne potrebe za selenom. O korisnosti selena, pročitajte u članku na ovom sajtu: http://imedukacija.com/selen-velicanstveni-mineral-koji-vecini-ljudi-nedostaje/

Leblebija i mentalno zdravlje

Istraživanja su pokazala da leblebija može uticati na inteligenciju i mišićnu koordinaciju. A takođe utiče i na razmišljanje i poboljšava pamćenje.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *