aerobik i srčana oboljenja

Kako određene vrste sportova smanjuju smrtnost od srčanih oboljenja?

Sport pomaže u borvi protiv depresije, smanjuje rizik za srčane bolesti, pa čak i rizik od nastanka nekih karcinoma. Međutim, različiti sportovi imaju različite efekte na zdravlje. A profesionalni sport je uglavnom povezan sa velikim naprezanjima i često zapravo štete zdravlju. Ekstremni sportovi su uglavnom adrenalinski sportovi, sa visokim rizikom za povređivanje. Povezani su sa stalnim izlučivanjem adrenalina, zbog čega se u zrelijem životnom dobu dovodi u pitanje efikasnost terapije za neke srčane bolesti. Zato se više savetuje rekreativno, ali redovno bavljenje sportom. U jednom istraživanju koje je obuhvatilo više od 80.000 odraslih ljudi, ispitivan je tokom dužeg vremenskog perioda uticaj sporta na nastanak srčanih oboljenja i smrtnost od njih. I došlo se do saznjanja da pojedini sportovi značajno utiču na zdravlje srca i krvnih sudova, pa će oni ovde biti predstavljeni.

Tenis i badminton

Kako smatraju naučnici, svi sportovi sa reketom smanjuju rizik od zastoja srca za 56%. Složićete se da je ovaj procenat zavidne visine. Razlog za to je što u tenisu i badmintonu postoji stalno pokretanje tela, pa su srce, pluća i mišići konstantno angažovani. A uz to, pokreti su brzi, nagli i intenzivni, a između njih pauze. Time se ovi organi tokom vremena jačaju i raste njihov kapacitet. A takođe, sportovi sa reketom poboljšavaju mentalno zdravlje i društvene sposobnosti.

Pored toga, vrste sportova koje obuhvataju upotrebu loptice/džaka i sličnih rekvizita pružaju ventil za emitovanje besa i negativne energije. Ujedno su i dobar način za suzbijanje stresa.

Aerobik

Aerobik je sport u vidu stalne fizičke aktivnosti slabog intenziteta. Što ga čini pogodnim za primenu u različitim starosnim grupama. Uključuje ples, gimnastiku i lagano trčanje, što pokriva takođe dosta mišićnih grupa i angažovanje celog tela. Prema naučnicima, aerobik smanjuje smrtnost od srčanih oboljenja za čak 36%.

Plivanje

Veliki plus za plivanje je to što je u pitanju trening svih mišića uz odmaranje zglobova. Dakle, zglobovi se štede, manje troše i čuvaju, a mišići istovremeno jačaju. A pogodno je i za ljude koji se oporavljaju od povreda. A vrlo je mala mogućnost povređivanja pri bavljenju ovim sportom. Plivanje jača srčani mišić i smanjuje rizik od srčanog udara za 41%.

Biciklizam

Biciklizam je sport koji najviše jača trbušne mišiće, ramena i ruke, razvija fleksibilnost zglobova i poboljšava osećaj za ravnotežu. To stimuliše i bolji rad mozga. A konstantno pokretanje pedala podiže nivo endorfina u krvi, te poboljšava raspoloženje. Istraživanje je pokazalo da biciklizam produžava život za 15%, smanjuje rizik za kardiovaskularna i maligna oboljenja, a naročito je dobar za osobe koje imaju visok krvni pritisak. Međutim, treba imati u vidu da stalna vožnja bicikla kod muškaraca, posle dužeg perioda, može negativno uticati na plodnost. Razlog za to je loša prokrvljenost muških polnih žlezda.

Tai chi (tai či)

Tai chi je sport koji se često opisuje kao meditacija u pokretu. Iako ne izgleda tako, on jako poboljšava mišićnu snagu, kao i fleksibilnost i osećaj ravnoteže. A ne dopušta direktne kontakte između osoba koje treniraju, pa ne postoji rizik od povređivanja. Podstiče aerobnu aktivnost, pa se posebno savetuje osobama koje imaju šećernu bolest (dijabetes). Time kod ovih osoba, ali i zdravih, značajno smanjuje rizik od srčanih oboljenja, umerenim jačanjem srčanog mišića i izbegavanjem ekstremnog zamaranja.

Bilo koji sport!

Lako se može zaključiti da svaka vrsta fizičke aktivnosti, koja se izvodi umereno, redovno i pravilno, utiče na dužinu života i poboljšava njegov kvalitet. To je potvrdilo i ovo istraživanje, gde je pokazano da bavljenje bilo kojim sportom dovodi do smanjenja smrtnosti od srčanih oboljenja za 28%.

rizik od srčanih oboljenja, sportovi

1 thought on “Kako određene vrste sportova smanjuju smrtnost od srčanih oboljenja?”

  1. Pingback: Deca i kompjuteri – Uticaj kompjutera na odrastanje dece - Iskra mudrosti

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *