peruaska maka

Kako peruanska maka pomaže u očuvanju zdravlja mozga?

Peruanska maka je biljka poreklom sa visokih nadmorskih visina planina Andi, iz Perua. Međutim, koristi se širom sveta u formi praška, zbog svojih korisnih efekata na zdravlje. Pre svega, poznat je njen uticaj na plodnost, snagu i izdržljivost. A jača i imunitet. Svojim karakteristikama odgovara kupusu i brokoliju. A u Peruu je tokom istorije korišćena i u kulinarske i u medicinske svrhe.

Fizičke karakteristike peruanske make

Najkorisniji njen segment je koren, koji se suši i pretvara u prašak. Ali se može praviti i u vidu tečnog ekstrakta, koji se zatim konzumira putem kapsula. Ukus često nije omiljen za konzumaciju, pa ga ljudi opisuj kao zemljani ili orašast. Postoji u više različitih boja, od bele do crne.

Peruanska maka – uticaj na zdravlje

Peruanska maka ima veliku hranljivu vrednost. Bogata je dijetnim vlaknima i sadrži dosta gvožđa, bakra, kalijuma, mangana, vitamina C i vitamina B6. Sastoji se velikim delom od ugljenih hidrata, a ima malo masti. Povećava libido kod muškaraca i žena. Povećava podnost kod muškaraca. Takođe, ublažava simptome menopauze, pa čak može poboljšati zdravlje kostiju u tom periodu. A utiče i na raspoloženje. Pokazalo se da je peruanska maka pogodna za korišćenje kada postoji anksioznost i depresija, pogotovo fazi menopauze. Za ove efekte na raspoloženje, smatra se da su odgovorni sastojci – flavonoidi. Kada se koristi na koži, smanjuje uticaj UV zračenja. Može smanjiti veličinu prostate, kod starijih muškarca, i time ublažiti simptome benigne hiperplazije prostate.

Kako peruanska maka utiče na mozak?

Smatra se da maka ima važnu ulogu u poboljšanju funkcije mozga. Čak se u peruanskim školama dugo koristila za poboljšanje učenja i bržeg pamćenja. Takođe, u istraživanjima na životinjama, pokazala je značajno poboljšanje memorije kod glodara sa gubitkom pamćenja. A poboljšavala je i koordinaciju. Ali se svi ovi efekti, pre svega, pripisuju crnoj maki.

Kako se peruanska maka koristi u ishrani?

Peruanska maka se uobičajeno koristi u dozi od 1,5 do 5 grama dnevno. I može se koristiti u sastavu različitih smutija, ovsenih kaša, energetskih čokoladica, itd.

Sigurnost i neželjena dejstva

Generalno, peruanska maka je bezbedna za upotrebu. Ali Peruanci smatraju da se sveži koren ne bi smeo konzumirati jer može da ima nepovoljne uticaje. Tako da savetuju bar kuvanje. Trudnice i dojilje bi morale da konzumiraju maku samo koliko lekar to posavetuje. A osobe sa poremećenom funkcijom štitne žlezde, ne bi treba da je konzumiraju. Razlog za to je što maka sadrži goitrogene. To su supstance koje mogu da utiču na štitnu žlezdu, pogotovo ukoliko je ona već kompromitovana nekom bolešću.

Pretplatite se na naše objave, upisivanjem svog mejla ovde.

1 thought on “Kako peruanska maka pomaže u očuvanju zdravlja mozga?”

  1. Pingback: Mobilni telefoni - pozitivni i negativni uticaji na život čoveka - Na tragu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *