zdravlje creva, probiotik

Kako poboljšati zdravlje creva?

Kada govorimo o zdravlju svojih creva, često zapravo mislimo na čitav digestivni trakt. Smatra se da zdravlje creva donosi benefit celom organizmu. Naime, ona su kod zdravih osoba bogata dobrim bakterijama. A dobre bakterije su tu da štite od potencijalno štetnih bakterija, od nastanka čira, tj. krvarenja i oštećenja. Ali isto tako se pokazalo da se pravi balans dobrih bakterija odražava i na inteligenciju!

Dobro varenje nas štiti od mogućeg nastanka zapaljenja creva, ali i tumora. Zato je jako važno izbalansirati svoju ishranu i način života.

Osobe koje pate od čestih proliva (dijareja), uglavnom ne preuzimaju dovoljno hranljivih materija. Takođe, mogu gubiti više tečnosti i elektrolita, što se odražava na njihove vrednosti u krvi. Tako kod ovih osoba lakše mogu nastati poremećaji ritma srca.

Osobe sa čestim opstipacijama, imaju veći rizik za razvoj tumora creva, proširenja koja se zovu divertikuli creva, hemoroida, kao i rascepa završnog dela creva. Takođe, zbog dužeg zadržavanja nepotrebnih, štetnih materija u crevima, usled neredovnog pražnjenja, preuzima se više ovakvih opasnih materija, nego kod osoba koje ne pate od ovog poremećaja.

Koje su mere za poboljšanje rada i zdravlja creva

 1. Redovna ishrana – bez preskakanja obroka i jedenje uvek u isto vreme. Verovali ili ne, naš organizam oseti svaku promenu u satnici obroka. Ukoliko se uspavamo za doručak, naša nadbubrežna žlezda hitno dobija signal za oslobađanje glikokortikoida. U pitanju su hormoni zaduženi za podizanje nivoa šećera, kako ne bi došlo do prevelikog pada energije u mozgu. Disciplina u ishrani donosi blagotvorne efekte po zdravlje naših creva.
 2. Unos probiotika – postoje različite vrste probiotika, ali najbolji probiotik je prirodni probiotik, dakle domaći jogurt, ali i drugi mlečni proizvodi. Mleko je uglavnom korisno u najranijem dečijem dobu, kasnije sa njim ne treba preterivati (to je opisano u video snimku kanala imedukacije: link). Dakle, jogurt i drugi mlečni proizvodi bogati su dobrim bakterijama, koje se umnožavaju kad dospeju u naša creva i omogućavaju sopstvenu dominaciju nad štetnim bakterijama. A takođe olakšavaju varenje. Međutim, pored jogurta, sveže voće i povrće takođe utiče na balans dobrih bakterija, pa i njih treba što češće konzumirati.
 3. Sveže voće i povrće u ishranu bi trebalo uvoditi svakodnevno i po nekoliko puta. Razlog tome je pre svega njihovo bogatstvo dijetnim vlaknima. Dijetna vlakna sprečavaju preveliko preuzimanje šećera i masti i poboljšavaju aktivnost creva. Time utiču i na regulaciju telesne mase, štite od povećanja vrednosti holesterola, a time mogućnosti nastanka infarkta, šloga ili kamena u žučnoj kesi. U namirnicu koja se ističe po bogatstvu dijetnih vlakana, a koja je i izvor proteina, vitamina B6 i magnezijuma, spada leblebija. Sadržaj dijetnih vlakana u namirnicama možete videti OVDE.
 4. Tečnost, a posebno obična voda treba se piti u količini od bar 2 litra dnevno.
 5. Smanjite unos mesa. Meso je jako važno kao izvor proteina, jer ti proteini sadrže neke aminokiseline koje se ne mogu nadoknaditi drugim namirnicama. A isto tako se ne mogu ni stvoriti u našem organizmu, pa se moraju uneti na ovaj način. Međutim, treba izbegavati preveliki unos mesa, jer to može uticati na zdravlje naših creva. Pa se čak povezuje sa češćim rizikom za rak debelog creva.
 6. Takozvane dobre masti omogućavaju olakšano preuzimanje mnogih hranljivih materija u crevima. Pod dobrim mastima se pre svega podrazumevaju riba, maslinovo ulje, orasi, kikiriki, itd. Međutim, treba imati u vidu njihovu kaloričnost i ne treba preterivati. U video snimku Zdrav jelovnik, na Youtube kanalu, možete videti benefite ovih namirnica.
 7. Izbegavajte konzervisanu hranu, kao i proizvode na čijim pakovanjima možete videti da je upotrebljeno puno konzervanasa i emulgatora.
 8. Ukoliko je moguće, izbegavajte tzv. nesteroidne antiinflamatorne lekove. Tu spadaju analgetici, kao što je brufen. Iako efikasni, česta upotreba dovodi do oštećenja želudačne i crevne sluzokože, tj. pojave čira.
 9. Naravno, svaka konzumacija alkohola, koka kole i sličnih gaziranih i energetskih pića, pa i preterana konzumacija kafe, remeti rad jetre i creva, ali i drugih organa.
 10. Na aktivnost creva utiče i aktivnost celog tela. Pa tako, češće od opstipacije (zatvora) pate osobe koje su fizički neaktivne ili često sede. Sedenje je generalno loša pozicija za zdravlje čitavog organizma.

1 thought on “Kako poboljšati zdravlje creva?”

 1. Pingback: Aktivni ugalj - čemu služi i kako se koristi? - Kako Lako

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *