kako ubrzati metabolizam

Kako ubrzati metabolizam u menopauzi?

Metabolizam je termin kojim se opisuje zbir svih hemijskih reakcija koje se odigravaju u organizmu. Međutim, često se značenje ovog pojma meša sa stopom metabolizma. Stopa metabolizma predstavlja brzinu sagorevanja kalorija u organizmu, čime se dobija energija neophodna za svakodnevno funkcionisanje. I sve vrste hrane imaju određenu kalorijsku vrednost. Što je brže sagorevanje kalorija, veća je stopa metabolizma i brže ćemo mršaviti.

Menopauza (klimaks) je prelazni period kroz koji žene prolaze, a koji nastupa najčešće između 48. i 50. godine života, mada može i nešto ranije. I karakteriše se smanjenjem nivoa ženskih polnih hormona, koje može biti manje ili više naglo. Što je ovo smanjenje izraženije i brže, žena će iskusiti intenzivnije simptome menopauze. Takođe, menopauza se karakteriše usporenjem metabolizma, pa je teže održati normalnu telesnu težinu. Zato će u ovom tekstu biti predstavljeni praktični saveti za ubrzanje metabolizma u menopauzi.

1. Više proteina u ishrani ubrzava metabolizam

Za proces razgradnje proteina, potrebna je određena energija, koju organizam stvara sagorevanjem dodatnih kalorija. Za varenje proteina je potrebno mnogo više takve energije, pa samim tim i sagorevanja kalorija, u odnosu na druge vrste hrane. To čini proteine pogodnim za ishranu, kada želimo da smanjimo telesnu masu.

A pored toga, proteini su poznati i po stvaranju osećaja sitosti, čime smanjuju potrebu za uzimanjem hrane. Takođe, proteini sprečavaju usporenje metabolizma, koje može nastati kod osoba koje su duže vreme na dijeti.

Više o ishrani u menopauzi, pročitajte ovde.

2. Hladna umesto mlake ili tople vode

Pijenje samo pola litra vode dnevno ubrzava metabolizam za čak 10-30%. Ali to se posebno odnosi na hladnu vodu. Jer naš organizam nastoji da unetu vodu zagreje do telesne temperature, što čini stvaranjem energije iz kalorija.

Pritom, poznato je da voda može stvoriti privremeni osećaj sitosti. Tako da, ukoliko se čaša vode popije pola sata pre obroka, to može pomoći u smanjenju unosa hrane. Čak je jedna studija u koju su uključene gojazne osobe, pokazala da je smanjenje telesne mase bilo za 44% veće kod osoba koje su pre jela pile vodu.

Važno je i izbegavati unos drugih zaslađenih pića i ne zameniti vodu sokovima. Jer oni sadrže određen broj kalorija koje takođe treba svariti, za razliku od obične vode.

3. Izgradite mišićnu masu

Mišićno tkivo je metabolički više aktivno od masnog. To znači da će se njegovom izgradnjom dodatno ubrzati metabolizam. A ovo se odnosi na sagorevanje kalorija i tokom fizičke aktivnosti, ali i pri mirovanju.

4. Manje sedite, više kretanja

Sedenje može biti samo negativno po vaše zdravlje. Naučnici ga često upoređuju sa duvanskim dimom, zbog svih štetnih efekata koje izaziva. Duže sedenje povlači manje sagorevanja kalorija i sve veću mogućnost za pojavu gojaznosti. A pritom, redovna fizička aktivnost ne umanjuje štetne posledice izazvane sedenjem. Ali, rizik od neželjenih posledica sedenja možete smanjiti, čak i ako se bavite kancelarijskim poslom i svakog dana dugotrajno sedite i to tako što ćete nakon svakih pola sata sedenja, ustati na bar 2-3 minuta. Osobe koje su primenjivale taktiku češćeg ustajanja na poslu, sagorevale su čak 174 kalorije više u odnosu na osobe koje su sve vreme sedele.

5. Dovoljno sna

Spavajte 8 sati tokom noći, jer je nedostatak sna povezan sa usporenjem metabolizma, ali i povećanjem nivoa šećera u krvi, pa čak i insulinskom rezistencijom. To vodi povećanju rizika od nastanka šećerne bolesti tipa 2. Osobe koje nedovoljno spavaju, imaju i manjak energije koji pokušavaju podsvesno da nadomeste hranom. Objašnjenje za ove efekte je u izlučivanju pojedinih hormona. Skraćen period spavanja povećava hormon grelin, koji izaziva osećaj gladi, a smanjuje oslobađanje hormona koji se zove leptin, i koji inače stvara osećaj sitosti.

6. Kafa/kofein (umerena konzumacija)

Smatra se da kofein može ubrzati metabolizam za 3-11%, i to putem ubrzanja razgradnje masti. Kod vitkih žena, redovna konzumacija kafe može povećati razgradnju masnih naslaga i do 29% više, a kod gojaznih do 10% više. Međutim, treba voditi računa u izboru vrste kafe, budući da se opisana svojstva odnose na crnu, tzv. tursku kafu, dok se kafe sa raznim dodacima, poput šlaga, mleka i šećera, ne mogu pohvaliti takvim osobinama, jer sadrže mnogo više kalorija. O pozitivnim efektima kafe možete čuti više u video snimku:

7. Koristite kokosovo ulje za pripremanje hrane

Kokosovo sadrži manje zasićenih masti, a više nezasićenih, za razliku od drugih vrsta ulja. Stoga je zdravije po krvne sudove, pogotovo u periodu menopauze, kada se smanjuje vrednost hormona koji štite od ateroskleroze. Takođe, kokosovo ulje je bolje i po metabolizam, jer ga može ubrzati za čak 12%.

8. Svakodnevna konzumacija zelenog čaja

Redovno konzumiranje zelenog čaja je dovelo do ubrzanja metabolizma za čak 4-5%, u pojedinim studijama. Dok druge nisu pokazale statistički značajne rezultate u ponašanju metabolizma. Ipak, istraživanja pokazuju da je zeleni čaj sposoban da pretvara uskladištene masti u masne kiseline i time ubrza sagorevanje masti za 10-17%. Svakako, zeleni čaj pomaže i održanje normalne telesne mase, pa je više korisna njegova konzumacija.

** Treninzi visokog intenziteta i jedenje ljute hrane takođe potpomažu ubrzanje metabolizma. Međutim, oni se ne savetuju ženama sa čestim valunzima (talasima vrućine), jer mogu ove simptome pogoršati.

Zaključak

Male izmene u navikama, mogu pomoći da menopauza ne bude tako težak period u životu žene. Pored toga, primena zdravih navika vodi ubrzanju metabolizma, čime se smanjuje rizik od gojaznosti, a time i pridruženih bolesti, koje gojaznost podstiče. A o većem prilivu energije, da ne govorimo.

U prilogu je video o ishrani u menopauzi i načinima za ublažavanje tegoba prirodnim putem:

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *