dijabetes dijabetičari piće napici bez šećera

Koje napitke smeju da piju dijabetičari?

Šećerna bolest zahteva poseban oprez, ne samo kada je u pitanju ishrana, već i napici koji se koriste. Često se zanemari sadržaj koncentrovanih šećera u nekim sokovima, kao i kalorijska vrednost. Ali uz umereno konzumiranje probranih pića, dijabetičari ne remete svoje stanje. A poboljšava se njihov kvalitet života, jer nema nepotrebnog ustručavanja i izbegavanja od omiljenih stvari.

Kafa

Na prvom mestu među omiljenim napicima širom sveta je kafa. Zato se, često, po samom dijagnostikovanju šećerne bolesti, pacijenti pitaju da li će sebi morati da uskrate ovaj voljeni napitak. Naravno, postoje izvesna ograničenja, u smislu da se ne sme piti prejaka kafa, niti kafa sa šećerom. Ipak, kafa sa manjom količinom veštačkog zaslađivača, koja je „srednje jaka“, ne može smetati. Čak je sjajno osvežavajuće i stimulativno piće.

Kada govorimo o kafi, uglavnom mislimo na običnu, odnosno tzv. tursku kafu. Ona ima malu kalorijsku vrednost i minimalan sadržaj ugljenih hidrata. S druge strane, instant-kafa ima skoro duplo veću kalorijsku vrednost, ali manji sadržaj ugljenih hidrata, tako da je takođe zgodna za konzumaciju kod dijabetičara. S druge strane, kafa sa dodatim mlekom ima veću kalorijsku vrednost, kao i veću količinu šećera, pa je nešto više štetna za osobe sa šećernom bolešću.

Ipak, možemo zaključiti da 2-3 šoljice bilo koje kafe, dnevno, nema značajnu ulogu u izmeni vrednosti šećera u krvi (glikemije). Tako da je kafa jedan od preporučljivih napitaka za dijabetičare.

Kakao

Kakao je takođe često korišćen kao zamena za kafu. Iako je njegova energetska vrednost velika, kada se spravlja sa malom količinom kakao praha, nema negativnog uticaja na zdravlje dijabetičara.

Čaj

Čaj je takođe široko rasprostranjeno piće. Onda kada se za njegovo pripremanje koriste proverene kombinacije lišća, cvetova ili korenova biljaka, preporučuje se i za osobe koje su dijabetičari. Ipak, ukoliko se priprema od plodova biljaka, treba voditi računa o unetoj količini.

Neke biljke imaju posebno dobro dejstvo na dijabetičare, a mogu se koristiti za spravljanje čajeva. Pa tako, cimet, hmelj, hrom, cink i magnezijum imaju veoma važnu ulogu u kontroli šećerne bolesti. Korišćenjem mahuna pasulja, lista borovnice pre nego što je plod sazreo, kao i upotrebom lista kupine, potpomaže se regulacija dijabetesa.

Ono o čemu posebno treba voditi računa jesu preporuke raznih „magičnih“ čajeva za dijabetičare. Njihova reklama je bombastična, a njihova korist praktično nikakva. Ne treba nasedati na takve prodajne trikove, budući da se danas tačno zna šta leči dijabetes – promena ishrane i načina života, fizička aktivnost i adekvatna terapija lekovima ili insulinom.

Kisela voda

Kisela voda je sasvim poželjno piće za osobe sa dijabetesom. Ipak, ukoliko neki dijabetičari pate od visokog krvnog pritiska, moraju biti oprezni pri izboru kisele vode, jer ona ne sme imati veliku količinu natrijuma.

Voćni sokovi se manje preporučuju, ali pojedini mogu biti čak i poželjni. Limunada i sokovi od pomorandže i grejpfruta su dobar izbor, dok se sokovi na bazi sirupa nikako ne savetuju. Posebno je koristan sok od paradajza, kao i drugog povrća.

A šta je sa alkoholnim pićima?

DIjabetičari mogu maksimalno svaki treći dan popiti do 2 čašice žestokog pića, 2 čaše vina ili špricera ili 2 mala piva. Više od toga se nikako ne savetuje. Slatke likere treba izbegavati, kao i šljivovicu, zbog velike količine metil-alkohola.

O uticaju vežbanja na zdravlje osoba sa dijabetesom, pročitajte klikom ovde.

Upitnik procene rizika za razvoj šećerne bolesti tipa 2, klik ovde.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *