Korisne tabele i vodiči

U ovom odeljku možete pronaći tabele hranljivih vrednosti namirnica, planove ishrane, vodiče za mršavljenje, i drugo. Dokumenti su dostupni za skidanje, a ako želite da o novoobjavljenim budete blagovremeno obavešteni, prijavite se za newsletter na početnoj stranici, ukucavanjem svoje mejl adrese.

dijetna vlakna

Dijetna vlakna u namirnicama

Proverite koje namirnice su najbogatije dijetnim vlaknima i samim tim najpogodnije za mršavljenje i regulaciju šećera i holesterola u krvi.

ravan stomak

Tabele indeksa telesne mase, kategorije gojaznosti

Ovde možete pronaći najrazličitije tabele za proveru svoje telesne mase, koliko dnevno treba smanjiti unos kalorija, odnos obima kuka i struka, itd.

Kako se osloboditi zavisnosti od slatkiša

S obzirom na to da zavisnost od slatkiša vodi drugim problemima, pogledajte korisne smernice za najlakše odricanje od slatkiša.

Cink u namirnicama

Proverite koje su namirnice bogate cinkom, inače mineralom koji je važan za zaštitu od virusnih infekcija i mnoge procese u organizmu.

dijabetes tip 2

Upitnik procene rizika za tip 2 dijabetesa

Odgovorite na 8 jednostavnih pitanja i na osnovu zbira bodova, odredite koliki vam je rizik za razvoj tipa 2 dijabetesa u narednih 10 godina.

program fizičke aktivnosti

Individualno prilagođeni program fizičke aktivnosti

Ovaj program se posebno savetuje osobama koje do tada nisu imale fizičku aktivnost, čime su već u riziku za dijabetes.

Zdravstveni pregledi trudnica

Zdravstveni pregledi trudnica

Plan redovnih i kontrolnih lekarskih pregleda, koje su laboratorijske i druge analize potrebne u toku trudnoće i posle porođaja?

ishrana u menopauzi

Ishrana u menopauzi

Iako postoji opšte mišljenje da menopauza mora proteći uz brojne simptome koji otežavaju svakodnevni život, uz adekvatnu ishranu, to nikako ne mora biti pravilo.

Kako se hraniti u toku menopauze i koje namirnice izbegavati?

kako se meri krvni pritisak

Kako se pravilno meri krvni pritisak?

Za postavljanje dijagnoze hipertenzije, potrebno je meriti pritisak u određenim vremenskim intervalima i na tačno definisan način. Kako? Pročitajte u ovom tekstu.

dijabetes i vežbanje

Vežbanje i dijabetes

Za dobru kontrolu šećerne bolesti, najvažnija je pravilna ishrana i fizička aktivnost. Ali je akcenat na pravilnom izboru fizičke aktivnosti. Više o tome pročitajte u tekstu.