Najčudniji i najneobičniji neželjeni efekti lekova

Neželjeni efekti lekova su njihovi sporedni uticaji, raznovrsni, ali i često neizbežni. Oni se uglavnom zanemaruju kada ne utiču preterano na zdravlje, a omogućavaju adekvatno lečenje primarne bolesti. Neke od najčešćih neželjenih efekata lekova smo svi mi doživeli u nekom trenutku.

Međutim, postoje i jako retke i neobične nuspojave, koje obično nemamo u vidu, pa ih retko i zapazimo. A možda će vam ovaj tekst pomoći da neke od njih zapamtite i prepoznate, jer ponekad njihovo prepoznavanje može biti od značaja za osobu koja te lekove pije. A isto tako, kada neželjeni efekti lekova budu prepoznati, nećemo posumnjati da je reč o nekoj novoj bolesti.

Najčudniji neželjeni efekti lekova:


Vareniklin, inače sredstvo koje leči zavisnost od nikotina, može dovesti do pojave čudnih i često živopisnih snova.


Valproat, lek za epilepsiju, može dovesti do promena u folikulima dlake, te do kovrdžanja kose. To se odnosi na sve lekove na bazi valproata.

 

Da li ste znali da lek pramipeksol, koji se koristi u lečenju Parkinsonove bolesti, može izazvati kao neželjeni efekat zavisnost od kocke? Dok je lek za istu bolest, ropinirol, ponekad dovodio do intenzivne potrebe za seksualnim odnosima.


Sumatriptan je lek za migrenu, čiji je neželjeni efekat bojenje krvi u zeleno. Razlog tome je vezivanje sumpora za hemoglobin, što krvi daje zelenu boju.

 

Antidepresiv amitriptilin, analgetik indometacin i anestetik propofol, dovodili su do prebojavanja urina u plavo.

 

Kapecitabin, lek koji se koristi u hemioterapiji, može dovesti do gubljenja otisaka prstiju.


Bimatoprost je lek koji se koristi za lečenje glaukoma, a može za nuspojavu imati rast dužih i debljih trepavica (neželjene ili ipak željene pojave?). Međutim, može dovesti i do svraba i crvenila očiju.


Klomipramin, lek koji služi za lečenje depresije i fobija, podiže nivo serotonina i time kao neželjeni efekat – neprestano zevanje.

Neželjeni efekti lekova, zevanje, klomipramin, serotonin

Zolpidem se koristi kao lek za spavanje, a može izazvati mesečarenje. Pojedine osobe koje su pile zolpidem, počele su čak i da kuvaju u snu!


Escitalopram i eszopiklon su lekovi koji mogu izazvati halucinacije. Prvi je antidepresiv, a drugi se koristi u lečenju nesanice.

Ako želite da budete obavešteni o novim tekstovima, pošaljite nam svoju e-mail adresu ovde.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *