kasno jedenje

Trajna rešenja da zadovoljite noćnu potrebu za hranom

Kasno jedenje je učestali problem koji imaju gojazni ljudi. Međutim, sa ovom lošom navikom, nije povezana samo gojaznost. Uzroci svakako mogu biti različiti, kao i posledice. Jedenje kasno navečer otežava varenje hrane zbog noćne neaktivnosti. Ali isto tako utiče i na veću glad izjutra. A ukoliko je vaš cilj gubitak telesne mase, kasno jedenje nikako ne ide u prilog.

Drugi značajan problem je što obično kasno jedenje podrazumeva unos nezdrave hrane, grickalica i slatkiša. Odnosno, ljudi posežu za onom vrstom hrane koja trenutno utoljava glad i donosi energiju. U pitanju su obično ugljeni hidrati i kalorična hrana. U nastavku pročitajte 4 rešenja za najlakše zadovoljenje noćne potrebe za hranom.

Rešenje za kasno jedenje

  1. Pojedite dovoljno hrane tokom večere. Iako vam se čini da ste jeli dovoljno, pa se suzdržavate zbog želje da održite istu telesnu težinu ili je, to uzdržavanje vas može koštati mnogo kaloričnijeg obroka kada tokom večeri ili noći osetite potrebu za hranom. Glad posle obroka, pak, može biti znak da ste prebrzo jeli, te da niste još uvek svarili hranu. Zato je važno svaki zalogaj dobro sažvakati, kako glad posle obroka ne bi prebrzo nastala.
  2. Pijte dovoljno tečnosti, ponekad se osećaj žeđi doživi kao glad, pa nepotrebno konzumiramo višak hrane. Razmislite kada ste poslednji put popili čašu vode.
  3. Spavajte više, jer ponekad jedete samo zato što imate manjak energije, pa je želite nadoknaditi hranom. Osobe koje više spavaju, imaju manje potreba za energetski bogatom hranom. Istraživanja su pokazala da treba spavati bar 7h da bismo imali dovoljno energije. S druge strane, nespavanje često utiče na manjak energije i umor i utiče na pojačan apetit.
  4. Napravite plan unapred šta ćete pojesti ako ogladnite. Ponekad je sasvim razumno da osetite potrebu za hranom kasno uveče. Npr. ako ste večerali u 18h, a na spavanje otišli u ponoć. U međuvremenu je prošlo čak 6 sati. Ali ako ste tokom dana ostavili neku zdravu varijantu obroka za slučaj večernje gladi, izbeći ćete grickalice ili slatkiše koji su znatno kaloričniji. Dakle, razmislite koji je to ukus koji vas posebno privuče tokom večernjeg naleta gladi. Da li je to slatka ili slana hrana? I pripremite sebi zdravu formu istog ukusa.

A kako pobediti zavisnost od slatkiša, saznajte u ovom tekstu: http://imedukacija.com/zavisnost-od-slatkisa-mere-borbe/

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *