veštački zaslađivači

Zaslađivači – vrste i energetska vrednost

Industrija čokolade, bombona i drugih slatkiša dosegla je ogroman razvoj poslednjih godina. Stoga je i zavisnost od slatkiša postala jako učestala pojava. Ali se uz sve ovo, pojavila i potreba za proizvodnjom zaslađivača. Zaslađivači predstavljaju dobru zamenu za šećer, pogotovo osobama koje se teško odriču slatkiša. Međutim, treba dobro odabrati odgovarajuću vrstu zaslađivača, pogotovo ukoliko patite od šećerne bolesti. Zahvaljujući velikom izboru zaslađivača na tržištu, razlikuju se oni sa višom od onih sa vrlo niskom kalorijskom vrednošću. Neki od njih svakako podižu nivo šećera u krvi, samo sporije od običnih slatkiša. I zato se moraju konzumirati ograničeno. Dok su drugi u potpunosti bezbedni. Zato je ovaj tekst posvećen vrstama zaslađivača i njihovoj energetskoj vrednosti.

Zaslađivači koji PODIŽU nivo šećera u krvi – prirodni

U ovu vrstu zaslađivača spadaju saharoza i glukoza, koje dijabetičari treba da izbegavaju. S druge strane, u umerenim količinama mogu da se koriste: fruktoza, manitol, ksilitol i sorbitol. Ovi zaslađivači su zapravo ugljeni hidrati, podjednako kalorični kao i beli šećer. Njihova glavna osobina je da podizu secer u krvi, samo sporije. Kod nas je dostupan jedan od ovakvih zaslađivača i zove se Diamel. Često se ova vrsta zaslađivača koristi za spravljanje slatkiša koji su dostupni u prodaji. Zato, treba biti oprezan pri kupovini, čak i ukoliko je naglašeno da je namenjeno dijabetičarima!

Svakako, ovu vrstu zaslađivača smeju da koriste samo osobe koje imaju dobro kontrolisanu šećernu bolest. Takođe, treba napomenuti da prekomerno unošenje ove vrste zaslađivača može izazvati dijareju.

Zaslađivači koji NE PODIŽU nivo šećera u krvi – veštački

Veštački zaslađivači su mnogo pogodniji za dijabetičare. Oni imaju vrlo malo kalorija i ne podižu nivo šećera u krvi. Tu spadaju: saharin, aspartman, acesulfam-kalijum i ciklamat. Ako se upotrebljavaju umereno, nemaju negativan uticaj na zdravlje. Koriste se često za pripremu hrane.

Saharin

Saharin je prvi otkriven veštački zaslađivač. Obično se koristi u vidu tableta. Čak 300 puta je slađi od običnog šećera. Nepovoljna strana je što kod nekih osoba ostavlja metalan ukus u ustima nakon upotrebe. Otporan je na visoku temperaturu, pa se može koristiti u toplim napicima. U svakom slučaju, ne podiže vrednost šećera u krvi i jako je pogodan za upotrebu kod dijabetičara. Kod nas je na bazi saharina napravljen preparat po imenu Sugar Twin.

Aspartman

Aspartman je zaslađivač koji se ne može koristiti za zaslađivanje toplih napitaka, jer nije stabilan na visokim temperaturama. Takođe, nije pogodan za osobe koje pate od fenilketonurije! A dozvoljena doza je i do 50 mg po kilogramu telesne mase. Ima visoku slatkoću, čak 200 puta je slađi od belog šećera. I iako se sumnjalo na njegovu štetnost, ona nije dokazana. Na tržištu su dostupni preparati aspartmana, po imenu: Nutrasweet i Aspartman.

Ciklamat

Ciklamat se uglavnom koristi u kombinaciji sa drugim zaslađivačima. Najčešće se dodaje saharinu, jer nema dovoljno slatkoće. Tridesetak puta je slađi od običnog belog šećera. Maksimalno se sme uzeti u količini od 10 mg po kilogramu telesne mase, za jedan dan. Nalazi se kao sastavni deo sledećih preparata: Natreen, Calo Free, Susllii Sladeks.

Acesulfam-kalijum, neotam i alitam

Ovi zaslađivači su od skoro u opštoj upotrebi.

Ukoliko želite da saznate kako se rešiti zavisnosti od slatkiša, pogledajte ovaj video:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *