slatkiši, zdrava ishrana

Zavisnost od slatkiša i 10 načina da se izborite sa njom

Zavisnost od slatkiša je postala podjednako učestala, kao i zavisnost od alkohola i duvanskog dima. I sve više predstavlja problem, jer skoro u istoj meri utiče na oštećenje zdravlja. Ne samo da zahvaljujući njoj nastaje šećerna bolest (dijabetes), već se remeti stanje celokupnog organizma. Narušava se varenje, povećava se postepeno telesna težina, a time se remeti balans hormona, raste krvni pritisak, oštećuju krvni sudovi i opterećuje srce. Dakle, kroz duži vremenski period, stalna konzumacija slatkiša vodi bolesti. Šta se može preduzeti po pitanju zavisnosti od slatkiša? Kako se osloboditi prejake želje za njihovom konzumacijom? Sledi 10 saveta.

1. Koristite začine, kao što je cimet ili ekstrakt limuna. Naime, istraživanja su pokazala da oni uspevaju da smanje potrebu za slatkišima.

2. Popijte čašu vode. Često se dešava da žeđ zapravo pogrešno zamenimo željom za slatkišima.

3. Umesto voćnog soka, kada osećate potrebu za slatkim, pojedite sveže voće, jer ono za razliku od soka, sadrži vlakna koja ometaju preuzimanje šećera u crevima. Voće čine u velikoj meri složeni ugljeni hidrati, koji se nešto teže i sporije preuzimaju u crevima, ali zato omogućavaju i bolje varenje. Ali i prosti ugljeni hidrati se nalaze u voću, za razliku od povrća, koje je u tom smislu ipak zdravije.

4. Pored dijetnih vlakana, i proteini i masti takođe ometaju preuzimanje šećera, pa je poželjno da koristite puter od kikirikija ili punomasno mleko pri spravljanju smutija. Mada kikiriki puter treba jesti umereno, pre svega zbog kalorija. Ipak, on sadrži nezasićene masti, što ga čini zdravijim u odnosu na masniju hranu životinjskog porekla.

5. Pijte vodu sa ukusom, dodavanjem voća u nju. Na taj način ćete dobiti lepu aromu, a utoliti želju za slatkišima.

6. Ako inače pijete energetska pića, pokušajte da, umesto toga, razredite voćni sok gaziranom vodom i tako sebe zavarate da ste popili koka kolu, npr.

7. Izbegavajte kupovne marmelade i suvo voće jer mogu sadržati dosta šećera. Najbolje je da ih pravite sami i tako kontrolišete količinu šećera koju ćete upotrebiti.

8. Jedna od mera borbe protiv želje za slatkišima je konzumiranje crne čokolade, kako je već svima nama dobro poznato. Crna čokolada je bogata kakaom, te zdravija i manje šećera sadrži.

9. Izbegavajte i veštački šećer. Veštački zaslađivači, kao što su eritritol, stevia i ksilitol, takođe su izvor prostog šećera i podjednako nezdravi.

10. I za kraj, čitajte etikete na proizvodima koje kupujete. Šećeri su sadržani i skriveni i pod drugim imenima: laktoza, maltoza, dekstrin, karamel, saharoza i mnogi drugi. Osobe sa šećernom bolešću takođe treba da vode računa prilikom kupovine proizvoda ili lekova. Iako oni ne moraju sadržati glukozu, sastojak može biti neki od ovih drugih supstanci, što je podjednako štetno. 

Ako želite više informacija kako zdrava ishrana obezbeđuje sigurno brzo mršavljenje, koje je pritom trajno, odgledajte ovaj video:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *